یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ Sunday 24 November 2024

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان :

انتظار لایروبی و بازسازی سیل بندهای خوزستان را نداشته باشید

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان ۴۸۰ میلیارد ریال اعتبار اختصاص یافته را برای ساماندهی رودخانه های استان ناکافی دانست و گفت: با این اعتبار نباید انتظار لایروبی و بازسازی سیل بند در همه شهرستان ها را داشته باشیم.

به گزارش ایرنا فرهاد ایزدجو در نخستین کارگروه مقابله با سیلاب در سالن اجتماعات اداره کل مدیریت بحران خوزستان اظهار داشت: سازمان آب و برق به اندازه اعتبار ۴۸۰ میلیارد ریال طرح، تعریف می کند و با توجه به کمبود اعتبار، طرح ها بر اساس اولویت اجرا می شود که منطقه زاویه ها در دزفول، خرمشهر و اهواز در اولویت ساماندهی قرار دارند.

وی همچنین با اشاره به کمبود اعتبار برای اجرای طرح های مقابله با سیلاب در حوزه رودخانه کرخه گفت: کانال انحراف سیلاب «خسرج» هیچ اعتباری از وزارت نیرو و وزارت کشور دریافت نکرده است.

ایزدجو افزود: سازمان آب و برق با ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار داخلی خود کانال انحراف سیلاب خسرج را آغاز کرده و مقرر شده است استانداری خوزستان نیز از محل اعتبارات استانی ۴۰۰ میلیارد ریال به این طرح اختصاص دهد.

به گفته وی طبق برآوردهای پارسال چهار هزار میلیارد ریال و بر اساس برآوردهای امسال پنج هزار میلیارد ریال اعتبار برای اجرای کانال انحراف سیلاب خسرج اعتبار لازم است.

طرح های مقابله با سیلاب در خوزستان در حالی با کمبود اعتبار روبه رو هستند که شورای بحران این استان، در این نشست نخستین اخطار سیل را در سال آینده آبی (۹۹-۹۸) صادر کرده است. اقدامات پیشگیرانه و اجرای طرح های مقابله با سیلاب هدف تشکیل این کارگروه است.

بیمه سد مسجدسلیمان به دلیل ناپایداری

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: با توجه به اینکه پایداری سد مسجدسلیمان مناسب نیست و خسارت تخریب آن بالاست، این سد بیمه می شود.

وی هزینه بیمه سد مسجدسلیمان برای یک سال را ۲۰۰ میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: این بیمه بابت خسارت ناشی از تخریب سد است.

ایزدجو اظهار داشت: با توجه به هزینه بالا، بیمه همه سدها منطقی نیست و تنها سد مسجدسلیمان است که بیمه می شود.

وی همچنین درباره طغیان زهکش شبکه های آبیاری در پایین دست کرخه، اظهار داشت: ۲۴۰ میلیارد ریال اعتبار برای لایروبی زهکش های پایین دست کرخه اختصاص داده شده است.

ایزدجو دلیل طغیان زهکش ها را کشت بی رویه شلتوک عنوان کرد و افزود: بر اساس مصوبات ستاد بحران در استان باید ۷۰ هزار هکتار شلتوک کشت می شد اما ۱۱۰ هزار هکتار کشت شده است که این مساله باعث طغیان زهکش ها شده است.

به گفته وی سرریز زهاب در برخی مناطق دشت آزادگان ناشی از اختلاف سطح زهکش ها و رودخانه است.

برنامه‌ریزی سدها در انتظار مکتوب هواشناسی

معاون مطالعات پایه و طرح های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نیز با اشاره به پیش بینی هواشناسی مبنی بر نرمال بودن بارش ها در پائیز، گفت: برنامه ریزی خروجی سدها بر اساس پیش بینی های مکتوب هواشناسی انجام خواهد شد و در صورت تغییر پیش بینی ها در اواخر مرداد برنامه ریزی ها نیز متناسب با آن تغییر می کند.

هوشنگ حسونی زاده حجم مخازن سدهای استان را در حال حاضر ۱۸ میلیارد مترمکعب عنوان کرد که ۱۰ میلیارد مترمکعب از آن را حجم مفید و قابل برنامه ریزی تشکیل می دهد.

وی افزود: پیش بینی می شود تا پایان شهریور ماه ۶.۷ میلیارد مترمکعب که متوسط خروجی سدهای کارون ۵۸۰ مترمکعب درثانیه، دز ۳۰۰ مترمکعب درثانیه، کرخه ۲۶۰ مترمکعب درثانیه، مارون ۷۴ مترمکعب درثانیه و جره ۱۲ مترمعکب درثانیه است.

به گفته وی تا پایان آبان ۳.۲ میلیارد مترمکعب آب از سدهای استان رهاسازی شود.

حسونی زاده با اشاره به ادامه کشت تابستانه در استان تا مهر ماه، خاطرنشان کرد: مشکلی از بابت رهاسازی آب در حوزه ها، به جز در حوزه رودخانه مارون- جراحی وجود ندارد.

وی تاکید کرد: با توجه به مصرف بیش از اندازه آب در بالادست رودخانه مارون- جراحی، شهرستان شادگان که در پایین دست این حوزه قرار دارد با مشکلاتی مواجه بود که برداشت ها باید با همکاری فرمانداران کنترل شود، این در حالیست که میزان رهاسازی آب در این حوزه نیز بیش از نیاز است.

حسونی زاده با بیان اینکه سال آبی جاری با ۲.۶ میلیارد مترمکعب حجم ذخیره در سدها آغاز شده بود، اظهار داشت: حجم مخازن سدها در آذر ماه ۴.۵ میلیارد مترمکعب پیش بینی شده که معادل یک پنجم حجم مخازن است، که با توجه به قطعی نبودن وضعیت بارش های پائیز این حجم ذخیره مناسب است.

معاون سازمان آب و برق خوزستان همچنین اعتبار اختصاص یافته به ساماندهی رودخانه ها را ناکافی دانست و خواستار تجدیدنظر در اعتبارات این بخش شد.

وی با بیان اینکه کمبود اعتبار ساماندهی رودخانه ها را با مشکل روبه رو می کند، گفت: رودخانه دز تا بندقیر ۶۰ بازه و رودخانه کارون تا خرمشهر ۴۸ بازه تخریب شده شناسایی شده که نیاز به ساماندهی دارد.

حسونی زاده افزود: این تخریب ها شامل شکستگی، فرسایش و شستشو، ریزش و رسوب گذاری است و بر اساس اولویت بندی در کارگروهی از اساتید دانشگاه و کارشناسان سازمان آب و برق، در حال برنامه ریزی برای عملیات اجرایی هستیم.

محدودیت دوباره آب در آبادان و خرمشهر

معاون آبرسانی سازمان آب و برق خوزستان همچنین گفت: به دلیل فعال نشدن ایستگاه قیصریه در طرح آبرسانی غدیر، تامین آب شرب آبادان و خرمشهر با محدودیت مواجه است.

صابر علیدادی افزود: کشاورزان مسیر با برداشت آب از کانال های آبرسانی غدیر در منطقه «ام الدبس» و «کانال پای پل» این کانال ها را با مشکل مواجه کرده اند.

تسریع در مسدود کردن دایک مرزی

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز در این نشست خواستار ترمیم شکستگی های دایک مرزی هورالعظیم شد.

محمدجواد اشرفی افزود: سازمان آب و برق، جهاد کشاورزی و مناطق نفتخیز به تعهدات خود در زمینه مسدود کردن شکاف های این دایک عمل نکرده اند.

وی با تشریح وضعیت تالاب های استان پس از سیل اخیر اظهار داشت: تا پایان تیر ماه پارسال ۹۵۵ میلیون مترمکعب آب به تالاب شادگان وارد شده که امسال با افزایش ۱۰۰ درصدی ورودی به ۲.۳ میلیارد مترمکعب رسیده است.

اشرفی افزود: در زمان سیل از طریق سیلاب بر طبیعی بحره ۶۰۰ مترمکعب درثانیه از سیلاب کارون وارد تالاب شادگان شده که آبگیری بخش زیادی از آن را به دنبال داشته است.

وی اضافه کرد: مساحت بخش شیرین تالاب شادگان از ۸۷ هزار هکتار در سال ۹۷ به ۹۹ هزار هکتار در حال حاضر رسیده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان ورودی آب به تالاب هورالعظیم در سال گذشته را ۱.۴ میلیارد مکعب دانست که اکنون به ۱.۸ میلیارد مترمکعب رسیده، این در حالیست که گنجایش هورالعظیم چهار میلیارد مترمکعب است.

وی افزود: سطح زیر پوشش آب در هورالعظیم در سال ۹۷ در حدود ۷۸ هزار هکتار بوده که اکنون به ۹۹ هزار هکتار رسیده است.

اشرفی تاکید کرد: شرایط هورالعظیم در حال حاضر مناسب است اما خروج آب از شکاف های ایجاد شده در دایک مرزی به سمت بخش عراقی تالاب، باعث تخلیه آب آن و در نتیجه خشک شدن بخشی از هور می شود.

وی افزود: ورودی آب به تالاب بامدژ پارسال ۵۷ میلیون مترمکعب بوده که امسال به ۸۳ میلیون مترمکعب رسیده، این در حالیست که ظرفیت این تالاب ۱۰۰ میلیون مترمکعب است.

شورای مدیریت بحران خوزستان با تشکیل کارگروه مقابله با سیلاب، نخستین اخطار سیل این استان در سال آبی آینده را صادر کرد.

بر اساس پیش بینی هواشناسی در این نشست، بارندگی در پائیز امسال نرمال، یا نزدیک به نرمال خواهد بود و انتظار ترسالی شدید و یا خشکسالی شدید وجود نخواهد داشت.

طغیان رودخانه‌های کرخه، دز و کارون در بهار امسال، ۲۱ شهرستان را در خوزستان تحت تأثیر قرار داد و ۳۷۴ روستا به صورت جزئی و کلی تخلیه شدند.

طبق گزارش جمعیت هلال احمر خوزستان، به ۲۵۶ هزار و ۷۰۱ نفر در استان (بیش از ۴۶ هزار و ۸۰۸ خانوار) امدادرسانی شده است.

دیدگاه بگذارید

avatar
  اشتراک  
Notify of