جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ Friday 22 November 2024

به کمک یک پژوهشگر ایرانی محقق شد؛

تولید بتن خم شونده بدون سیمان

یک محقق ایرانی مقیم استرالیا به کمک همکاران خود، نوع جدیدی از بتن ساخته اند که نه تنها می‌تواند بهتر خم شود بلکه برای ساخت نیازی به سیمان ندارد و به این ترتیب اثرات زیست محیطی این مصالح ساختمانی کاهش می یابد.

به گزارش پایگاه اینترنتی نیواطلس، بتن به دلیل استحکام باورنکردنی خود، پرکاربردترین مصالح ساختمانی در جهان است – اما در برابر خم شدن ایستادگی خوبی ندارد. اکنون ، محققان دانشگاه «سوینبرن» در استرالیا نوع جدیدی از بتن ساخته‌اند که نه تنها می‌تواند بهتر خم شود، بلکه برای ساخت نیازی به سیمان ندارد که اثرات زیست محیطی این مصالح ساختمانی را کاهش می دهد.

اگر وزن زیادی را در بالای یک ستون قرار دهید، اتفاقی نمی‌افتد اما اگر این نیرو را در وسط این ستون اعمال کنید، ستون خم می شود و نسبتا سریع می‌شکند. این ضعف به این دلیل است که بتن از مقاومت فشاری بالایی برخوردار است اما مقاومت کششی کمتری دارد.

در پاسخ به این ضعف، بتن خم شونده طی چند دهه گذشته ایجاد و بهسازی شده است. اکنون گروهی از محققان دانشگاه سوینبرن با کاهش میزان انرژی لازم برای تولید مواد و همچنین کاهش انتشار دی اکسید کربن در طول تولید، این دستور العمل را بهبود بخشیده اند.

بزرگترین آلاینده در تولید بتن، سیمان است؛ «چسبی» که این مخلوط مرطوب را در کنار هم نگه می دارد. ساخت سیمان به دمای بالایی نیاز دارد، بنابراین انرژی زیادی را به خود اختصاص می‌دهد و گازهای گلخانه‌ای زیادی را منتشر می سازد. بتن خم شونده نیز به همان اندازه که مفید است اما مشمول این رویه نیز می‌شود.

اما این بتن تازه ابداع شده کاملا عاری از سیمان است. در عوض این بتن با استفاده از زباله های صنعتی مانند خاکستر بادی ساخته می‌شود. این کامپوزیت ژئوپلیمر را می‌توان در دمای اتاق بعمل آورد بنابراین ساخت این بتن برای محیط زیست بسیار بی ضرر است.

از این رویه جایگزین در گذشته در ساخت بتن معمولی استفاده شده است اما محققان می گویند که این اولین بار است که از این رویه برای ساخت بتن خم شونده استفاده شده است. محصول بدست آمده، مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای را در حین تولید کاهش می دهد و در عین حال قابلیت خم شوندگی بسیار بیشتری نسبت به بتن استاندارد دارد.

بهزاد نعمت اللهی نویسنده این تحقیق می‌گوید: برای تولید این بتن جدید به حدود ۳۶ درصد انرژی کمتری نیاز است و در مقایسه با بتن خم شونده متعارف که از سیمان ساخته می شود، ۷۶ درصد کمتر دی اکسیدکربن ساطع می‌کند.

وی افزود: نتایج آزمایش ما در آزمایشگاه نشان داد که این بتن جدید حدود ۴۰۰ برابر قابلیت خم شوندگی بیشتری نسبت به بتن معمولی دارد و در عین حال از مقاومت مشابهی نیز برخوردار است.

تحقیقی در زمینه این بتن خم شونده در نشریه Construction and Building Materials منتشر شده است.

دیدگاه بگذارید

avatar
  اشتراک  
Notify of