شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ Saturday 23 November 2024

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز:

صنایع بزرگ برای پژوهش مستقل از دانشگاه‌ها عمل می‌کنند

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: متاسفانه صنایع بزرگ که عمدتا دولتی هستند در زمینه پژوهش، مستقل از دانشگاه‌ها فعالیت می‌کنند و الزامی برای ارتباط با دانشگاه‌ها نمی‌بینند.

علی حقیقی در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری و هفتمین فن بازار خوزستان با حضور در غرفه جهاد دانشگاهی خوزستان، اظهار کرد: شعار امسال هفته پژوهش و فناوری “پژوهش هدفمند، فناوری ارزش آفرین و رونق تولید” است که این شعار به نوعی بر جنبه کاربردی پژوهش تاکید دارد و البته فراتر از آن نیز رفته و به جنبه رونق تولید نیز پرداخته است.

وی با بیان این‌که در استان خوزستان تمرکز بیشتری بر پژوهش‌های کاربردی می‌شود، افزود: در شاخص‌های پژوهشی یعنی قراردادهایی که با صنعت و شرکت‌ها در دانشگاه شهید چمران اهواز بسته شده، رشد خوبی وجود داشته است. در این قراردادها دانشگاه تنها یک طرف قضیه است و طرف دیگر آن، خود صنعت است که باید به دانشگاه رجوع کند. خوشبختانه در سال‌های اخیر این ارتباط بهتر شده است اما در همه صنایع به یک اندازه نیست. با توجه به بررسی‌هایی که در قراردادهای بسته شده انجام شد، مشخص شده است که چه دستگاه‌ها و صنایعی ارتباط بیشتری با دانشگاه‌ها دارند. عمده قراردادهای بسته شده نیز با دانشگاه شهید چمران اهواز از طرف صنعت نفت است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: ۸۰ درصد مبالغ قرارداد ارتباط صنعت با دانشگاه در حوزه صنایع نفت و صنایع جانبی آن است. پس از صنعت نفت نیز وزارت نیرو بیشترین قراردادها را با دانشگاه شهید چمران اهواز دارد و صنایع و دستگاه‌های دیگر هم سهم بسیار کمتری دارند.

حقیقی بیان کرد: نوع قراردادهای بسته شده با صنعت از نوع قرارداد مطالعاتی صرف خارج شده و به شکل عملی تغییر یافته است. دو پروژه مهمی که سال گذشته انجام شدند، هر دو فناورانه بودند و مطالعاتی نبودند و در نهایت نیز به ساخت محصول منجر شدند. برنامه دانشگاه نیز در همین راستا است. در نظام‌های رتبه‌بندی دانشگاه‌ها، سهم دانشگاه شهید چمران اهواز در ارتباط صنعت و دانشگاه، حدود ۲ تا ۳ درصد است. اگر چه شعار ارتباط صنعت با دانشگاه داده می‌شود اما وقتی به عمل می‌رسد، ۶۰ یا ۷۰ درصد ارتباط با صنعت مطالعاتی می‌شود. یعنی گفته می‌شود، رتبه‌بندی دانشگاه‌ها باید بر اساس شاخص ارتباط صنعت با دانشگاه باشد، اما از طرفی در نظام رتبه‌بندی دانشگاه‌ها تعداد مقالات ارائه شده را در نظر می‌گیرند. رتبه‌بندی اهمیت زیادی ندارد و امیدواریم به زودی نیز شاخص‌های رتبه‌بندی دانشگاه‌ها اصلاح شوند.

وی با اشاره به اهمیت ارتباط صنعت با دانشگاه در کشورهای پیشرفته، گفت: اگر بخواهیم تحصیلات تکمیلی را در کشور رونق دهیم، باید بستر ارتباط دانشگاه با صنعت فراهم شود و نیازهای صنعت رفع شوند. اگر این اتفاق در کشور رخ دهد هم تحصیلات تکمیلی هدفمند می‌شوند و هم پروژه‌ها انجام خواهند شد. در کشور ما متاسفانه، صنایع بزرگ که عمدتا دولتی هستند، مستقل از دانشگاه‌ها فعالیت می‌کنند و الزامی برای ارتباط با دانشگاه‌ها نمی‌بینند و در واقع حیات و ممات دانشگاه و صنعت به هم متصل نیستند. در کشورهای دیگر زمانی ارتباط دانشگاه و صنایع را پررنگ می‌بینیم که هر دو متعلق به بخش خصوصی هستند.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: یکی از مهم‌ترین قراردادهای پژوهشی کشور که به کل دانشگاه‌ها سپرده شده، فناوری اکتشاف نفت است. بودجه این قرارداد حدود ۱۰۰ میلیارد تومان است. در این بخش از صنعت به کشورهای خارجی وابسته هستیم، بنابراین این قرارداد اهمیت ویژه‌ای دارد. دانشگاه شهید چمران اهواز نیز سال گذشته موفق به ساخت پمپ‌هایSRP و شبیه‌ساز فوران نفت شد. علاوه بر این، نرم‌افزار حفاظت کاتدیک نیز طراحی شد که برای لوله‌های انتقال نفت، گاز و آب کاربرد دارد.

حقیقی در پایان، گفت: باید به استان خوزستان از دو جنبه نگاه شود؛ جنبه اول، وجود ظرفیت‌های بسیار برای تولید ثروت است و جنبه دوم نیز مواجه با ابرچالش‌های زیست محیطی، امنیتی و … است. در دانشگاه شهید چمران اهواز تمام تلاش خود را می‌کنیم که ارتباط موثری با جامعه و صنعت برقرار کنیم.

دیدگاه بگذارید

avatar
  اشتراک  
Notify of