گوشت و مرغ به عنوان منابع اصلی تامین پروتئین ، در سبد غذایی خانواده ها جایگاه مهمی دارند، اما باتوجه به افزایش قیمت ها و درآمد کم دهکهای پایین، این دو منبع غذایی ، درحال حذف شدن است، در شهر اهواز قیمت گوشت و مرغ نسبت به شهرها و استانهای دیگر گرانتر است و شاغلین در این صنف نیز به دلیل پایین بودن قدرت خرید مردم و افزایش های مکرر قیمت در حال بیکار شدن هستند، در همین راستا در مصاحبه ای با رئیس اتحادیه فروشگاه های مرغ و گوشت شهر اهواز دلایل را جویا شدیم.
سید اصغر حسینی بهارانچی درباره دلایل گرانی گوشت در شهر اهواز به خبرنگار پایگاه خبری رکن۴ گفت:
گرانی گوشت در اهواز نسبت به استانهای دیگر دلایل متعددی دارد , یکی از این دلایل کمبود دام در شهر اهواز است و برای تامین گوشت از شهرهای دیگر ، دام وارد اهواز می شود, دلیل دیگر آن، آزاد شدن صادرات دام به کشورهای همسایه است, شرکت پشتیبانی امور دام ، از عشایر دام را زنده به قیمت هر کیلو ۶۲ هزار تومان خریداری و صادر می نماید و این کار باعث کم شدن دام و گران شدن قیمت گوشت می شود , در این میان عده ای سودجو به گرانی دامن زده و قیمت گوشت را بیشتر افزایش می دهند، این در حالی است که کشور و بخصوص شهر اهواز با کمبود دام مواجه است ، پس اول باید دام داخل کشور تامین و مازاد آن صادر شود.
دام اهواز در حال حاضر از کوهدشت ، لرستان ، کنگاور و چند شهر دیگر تامین می شود که این کار با سختی و مشکلات زیادی انجام می شود ، اما صادرات دام به راحتی در حال انجام است، پیش از این دام ها به صورت قاچاق به عراق صادر می شد و ما به دنبال جلوگیری از این تخلف بودیم ، اما اکنون و با تمام کمبود ها ، شرکت پشتیبانی امور دام در حال خریداری و صادرات دام است.
همه این عوامل دست به دست هم داده تا گوشت گران شود و مردم دیگر توان خرید نداشته باشند، بسیار اتفاق افتاده که شهروندی از قصاب، ۳۰ هزار تومان یا کمتر، درخواست گوشت می کند ، مگر این مبلغ با احتساب کیلویی ۱۳۵ هزار تومان ، چند گرم گوشت می شود؟، همین خانواده ها شاید این مقدار گوشت را ماهی یک بار هم نتوانند بخرند.
از سویی دیگر اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی برداشته شود، تاثیر فاحشی بر قیمت نهاده های دامی گذاشته و قیمت مرغ را نیز به ۵۰ هزار تومان و یا بیشتر می رساند، این موضوع خود به خود بر قیمت گوشت نیز تاثیر می گذارد و اگر این اتفاق رخ دهد ماهیانه ۱۰ الی ۲۰ هزار تومان بر قیمت گوشت افزوده می شود.
در حال حاضر ۳۸۸ قصاب دارای مجوز در سطح شهر اهواز فعالیت می کنند، بعضی از آنها توان کشتار را ندارند و مقدار کمی گوشت از همکاران تهیه و می فروشند، چرا که افزایش قیمت دام و هزینه های کشتار دیگر رمقی برایشان نگذاشته است و به همین دلیل بعضی از آنها را از پرداخت حق عضویت اتحادیه ،معاف نموده ایم.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت و مرغ شهر اهواز درباره اعتراضات اخیر قصابان شهر اهواز عنوان کرد:
کشتارگاه کنونی اهواز توسط شهرداری، چندین سال است که به شرکت سبز آب مسجد سلیمان اجاره داده شده است، در سال ۹۷ شورای شهر وقت جهت تعیین عوارض کشتار دام با اینجانب به عنوان رئیس اتحادیه گوشت و مرغ شهر اهواز جلسات متعددی را برگزار کردند که پس از توافق مقرر گردید بابت هر دام سبک ۵ هزار تومان و دام سنگین ۶۰ هزار تومان عوارض کشتار دریافت شود ، پس از تصویب و ابلاغ ، عوارض دام سنگین ، ۷۵ هزار تومان اعلام شد و این افزایش به شرطی مصوب شد، که کشتارگاه آلایش دام ( پاچه ها ، دنبالیچه، سیرابی و هزارلایه) را به قصاب برگرداند، اما این کار انجام نشد و فقط دنبالیچه تحویل قصاب داده می شود و بابت پاچه ها از قصاب مبلغ دیگری علاوه بر عوارض مصوب دریافت می شود، علاوه بر این پوست دامهای سنگین را با کمترین قیمت در سطح کشور از قصاب خریداری می کنند، پس از اعتراض قصابان مشخص شد که دباغ های مستقر در کشتارگاه ۲۰ درصد از مبلغ پرداختی به قصاب را به پیمانکار ، عوارض پرداخت می کنند.
پوست گاو در شهرهای دیگر توسط کشتارگاه از قصاب به قیمت کیلویی، ۱۵ الی ۱۶ هزار تومان خریداری می شود که در اهواز همان پوست از قصاب کیلویی ۴ هزار تومان خریداری می شود، علاوه بر این وزن پوست اعلام شده به قصاب هم واقعی نیست و کمتر از وزن اصلی اعلام می شود و یا می گویند که پوست آب دارد و درصدی از وزن را کم می کنند ، در صورتی که هیچ آبی در کشتار به پوست نمی رسد، پوستهای خریداری شده از قصابان را پس از دباغی و نمک پاشی به تهران ارسال می کنند.
در دامهای سبک طبق آخرین گزارشها روده بزغاله ۲۸ هزار تومان و پوست ،۱۰ هزار تومان توسط کشتارگاه به فروش می رسد در حالی که همان روده و پوست را کشتارگاه از قصاب دانه ای ۵ تا ۱۰ هزار تومان می خرد ، در شهرهای دیگر یک جفت پوست گوسفندی را با قیمت بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان از قصاب خریداری می کنند، اما در اهواز جفتی ۴۰ هزار تومان خریداری می شود، با این توضیحات یک قصاب در اهواز سه برابر شهرهای دیگر هزینه می کند و فقط یک سوم ،از متعلقات دام، درآمد کسب می کند.
وی در مورد هزینهای کشتار که تاثیر مستقیم بر قیمت گوشت دارد ، توضیح داد:
زمانی که قصابی ، یک دام سنگین را برای کشتار می برد، در بدو ورود به میدان دام، ۱۰ هزار و پانصد تومان ، جهت ورود به سالن کشتار ۳۳۰ هزار تومان ، برای وزن کشی ۴۰ هزار تومان، ۳۰ هزارتومان بابت تحویل پاچه های همان دام، بابت بی استخوان کردن کله که دستور دامپزشکی است، ۴۰ هزار تومان و بابت تحویل لاشه درب مغازه بین ۵۰ تا ۷۰ هزار تومان به کشتارگاه پرداخت می کند.
جهت کشتار دام سبک، هر راس، ۳۵۰۰ تومان برای ورود به میدان دام ، ۳۱ هزار تومان برای ورود به سالن کشتار ، پاک کردن کله ۲۶۰۰۰ تومان که فقط ۴۰۰۰ هزار تومان آن به پیمانکار کله، که هزینه های آب و برق و گاز برعهده اوست تعلق دارد و مابقی به کشتارگاه پرداخت می شود، برای وزن کردن لاشه ۶۰۰۰ تومان و جهت تحویل درب مغازه بابت هر لاشه ۸۰۰۰ تومان ، از قصاب دریافت می شود، در این میان چربی و هزار لا ( قسمت با ارزشی از لاشه گوسفند ) تحویل قصاب داده نمی شود و مقداری از گوشت هنگام تمیز کاری و رگ گیری کم می شود که دلیل آن نامعلوم است.
در استانهای دیگر مانند اصفهان و تهران برای کشتار هر دام سنگین از بدو ورود تا تحویل گوشت و متعلقات ۲۲۰ هزار تومان دریافت می شود و این مبلغ در اهواز دو برابر است.
خودروهای حمل گوشت برای ورود به کشتارگاه ۳۰ هزار تومان پرداخت می کنند و این مبلغ بابت هربار ورود و خروج دریافت می گردد، خودرو های شخصی برای ورود به پارکینگ ۳۵۰۰ تومان باید پرداخت کنند و هیچ گونه قبض و خدماتی در پارکینگ ارائه نمی شود، این در حالی است که فقط کسانی که دام برای کشتار دارند به آنجا مراجعه می کنند و همه مبالغ ذکر شده را به کشتارگاه پرداخت می کنند.
لاشه های کشتار شده باید طبق دستور دامپزشکی ۲۴ ساعت در سردخانه کشتارگاه نگهداری و بعد به فروشگاه ها ارسال شود، اما در کشتارگاه اهواز هرلاشه ۲۰ هزار تومان دریافت و تاریخ یک روز قبل روی لاشه زده می شود و در واقع عملیات پیش سرد برای جلوگیری از رشد برخی باکتری ها انجام نمی شود، البته ناگفته نماند که این کار به درخواست برخی قصابان انجام می شود، اما کلا این کار تخلف است و نباید توسط کشتارگاه انجام شود، قسمت های حرام لاشه هم کیلویی توسط کشتارگاه فروخته می شود.
ایشان درباره مشکلات طرح جدید بسته بندی کله و جگر توسط کشتارگاه، گفت:
کله و جگر باید به قصابان تحویل داده شود، در طرح جدید کشتارگاه قصابان را ملزم کرده که کله و جگر بسته بندی و یک روز در سردخانه بماند که بابت آن مبلغی از قصاب دریافت می شود و باعث اضافه شدن هزینه کشتار می شود، ما با طرح های جدید که باعث ارتقا کیفیت شود مشکلی نداریم ، اما این طرح برای مناطق سرد سیر است و در اهوازی که ۹ ماه از سال گرم است قابل اجرا نیست، از طرفی هم مردم قدرت خرید بالا ندارند، برای مثال اگر جگر بسته بندی شود باید کامل فروخته شود و اگر بسته آن باز شود بازرسان دامپزشکی ایراد می گیرند، از سویی دیگر مشتری که توان خرید جگر کامل را ندارد درخواست دل و قلوه تنها می کند و این باعث افت فروش قصابیها می شود، طبیعتا با اضافه هزینه بسته بندی، قیمت جگر و کله افزایش می یابد.
متاسفانه پیمانکار کشتارگاه مانند بعضی از ارگانها، مسائل را فورا امنیتی می کنند و اجازه بررسی و رسیدگی نمی دهند ، اگر صنف قصابان مشکل نداشتند که اعتراض نمی کردند، پس مسئله صنفی است و نیاز به امنیتی شدن ندارد و با یک جلسه کارشناسی، نه زورآزمایی حل می شود، مانند استانهای دیگر که مشکلاتشان را به شکل کارشناسی حل می کنند.
بنده به عنوان رئیس اتحادیه موظف هستم که مشکلات قصابان را به گوش مسئولین دولتی برسانم اما متاسفانه کسی به حرف ما گوش نمی دهد و نظرات ما را، که متخصص این کار هستیم ، ترتیب اثر داده نمی دهند، طرح بسته بندی کله و جگر برای مناطق گرمسیر اجرایی نیست و باعث خرابی محصولات می شود و اگر به زور ، مجبور به این کار شویم نرخ تعیین شده برای بسته بندی باید با توافق اتحادیه مشخص و اعلام شود.
دل و جگر گوساله که وزن زیادی دارد را نمی توان یکجا فروخت و شما با خرید قسمتی از جگر گوساله ، به اجبار باید مقداری دل گوساله ببرید و یا آن را با گوشت، چرخ می کنند، چون به سختی فروخته می شود، مثلا اگر شما یک کیلو جگر بخواهید باید ۱۰۰ گرم آن را دل یا قلوه ببرید، به این ترتیب باید دل و جگر گوساله چند قسمت شود و برای بسته بندی هر قسمت هزینه ای پرداخت شود که در نهایت با افزایش قیمت و پایین آمدن فروش مواجه می شویم ، در این طرح، جگر کامل به دست قصاب نمی رسد.
سید اصغر حسینی بهارانچی با گلایه از فروش گوشت های ارزان با منابع تهیه نامعلوم بیان نمود:
گوشت های ۷۵ هزارتومانی موجود در بازار از نظر کیفیت و بهداشتی مشکل دارد، چگونه می شود که گوشت ۱۳۰ هزار تومانی را چرخ کنی و به قیمت ۷۵ هزار تومان بفروشی ، دلیل ارزانی این نوع گوشت ها را بارها به دامپزشکی اعلام کرده ایم و آنها می توانند با آزمایش، صحت گفته های ما را تایید کنند، یکی از دلایل آن کشتارهای خانگی است (دامهایی که اجازه کشتار در کشتارگاه را ندارند)، اما متاسفانه در نظارت کم کاری می شود و بعضی قصابان از این کم کاری ها سوئ استفاده می کنند.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت و مرغ شهر اهواز در باره وضعیت کشتارگاه و احداث کشتارگاه صنعتی جدید ، توضیح داد:
کشتارگاه اهواز حدود هفت سال پیش در زمان آقای کتانباف شهردار وقت به صورت صنعتی درآمد ، اما این کشتارگاه مجوز بهرداری ندارد و دامپزشکی و محیط زیست نظر مثبتی درباره آن ندارند ، اما به گفته مسئولان ذیربط این کشتارگاه بنا به مصلحت و تا تاسیس کشتارگاه مجهز دیگری اجازه فعالیت دارد.
کشتارگاه اهواز در حال حاضر در میان سه کارخانه بزرگ و چهار روستا قرار گرفته است، در صورتی که طبق قوانین دامپزشکی، کشتارگاه با ۳۰۰ متر با جاده اصلی ، ۱۵۰ متر از جاده فرعی، ۱۰۰۰ متر از مناطق مسکونی ، روستا و کارخانه فاصله داشته باشد.
در حال حاضر کشتارگاهی با مساحت بالغ بر ۱۱ هکتار در حال ساخت است ، این کشتارگاه کاملا صنعتی و مساحت سالن کشتار و صنایع جانبی آن ۳ هکتار است.
کشتارگاه جدید، بزرگترین, بهترین و مدرن ترین کشتارگاه در جنوب غرب ایران است که توسط بخش خصوصی ساخته شده است و اگر دولت از ما حمایت می کرد ، بهترین کشتارگاه جنوب کشور می شد، در سال ۹۶ کلنگ ساخت این کشتارگاه زده شد و طبق برنامه، قرار بود طی دو سال به بهره برداری برسد ، اما بدلیل افزایش قیمت دلار و گرانی ها با مشکلات عدیده ای مواجه شدیم و امیدواریم تا پایان امسال به بهره برداری ۱۰۰ درصدی برسد که در این صورت ۱۰۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم مشغول به کار می شوند.
وی در پایان با اشاره به نامگذاری امسال توسط مقام معظم رهبری (مد)، از مسولین ارشد استان درخواست کرد:
در پروژه کشتارگاه جدید ملاثانی، بخش دولتی و بانک ها ،هیچگونه حمایتی از ما نکردند و به هم دلیل نتوانستیم در زمان مقرر، ساخت آن را به پایان برسانیم ، برای تسریع در بهره برداری از این کشتارگاه که توان خدمات دهی به استانهای همجوار ، کاهش هزینه های کشتار و تنظیم بازار را دارد ، نیاز به حمایت بخش دولتی داریم .
به گزارش پایگاه خبری رکن۴ ، در بند ۲ نامه شماره ۱۴۰۰/۲۱۲۹۳مورخ ۱۳۹۷/۹/۶ صادر از معاونت خدمات شهری، شهرداری اهواز آمده است : برابر بند ۱۸ ماده ۵ قراردادها ، هزینه کشتار دام طبق مصوبه شماره ۲۰۰۰/۳۲۴۸مورخ ۹۳/۷/۸شورای اسلامی برای دام سبک ۵۰/۰۰۰ریال و برای دام سنگین ۷۵۰/۰۰۰ریال برای سال اول و افزایش آن در سالهای بعد برابر با نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی ایران می باشد.
در بند ۹ همین نامه ، وضع هرگونه عوارض کشتاری بدون هماهنگی و درخواست کتبی از شهرداری و موافقت شهرداری و تصویب شورای اسلامی شهر تخلف به شمار می رود.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت و مرغ اهواز:
افزایش قیمت دام و هزینه های کشتار رمقی برای قصابان نگذاشته است
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت و مرغ اهواز گفت: در حال حاضر ۳۸۸ قصاب دارای مجوز در سطح شهر اهواز فعالیت می کنند، بعضی از آنها توان کشتار را ندارند و مقدار کمی گوشت از همکاران تهیه و می فروشند، چرا که افزایش قیمت دام و هزینه های کشتار دیگر رمقی برایشان نگذاشته است و به همین دلیل بعضی از آنها را از پرداخت حق عضویت اتحادیه ،معاف نموده ایم.