به گزارش خبرنگار مهر، چند سالی است که اولین پنج شنبه اسفند به عنوان روز ملی سلامت مردان نامگذاری شده و به تبع آن، وزارت بهداشت تصمیم گرفت به خاطر اهمیت موضوع، این روز را به هفته سلامت مردان تغییر دهد تا بتوان از فرصت ایجاد شده، بیش از پیش برای ارتقای سلامت مردان گام برداشت. این در حالی است که ماه پایانی سال را نمیتوان فرصت مناسبی برای پرداختن به موضوع سلامت مردان دانست.
واقعیت این است که ماه پایانی سال برای ایرانیها، با دغدغهها و مشکلات زیادی همراه میشود که دلیل اصلی آن نیز، فرا رسیدن سال نو و تأمین نیازهای خانه و خانواده است. پدران، اغلب باید به فکر دخل و خرج روزهای پایانی سال باشند که همگان خوب میدانیم، با توجه به تقاضاهای بعضاً کاذب و القایی، هزینههای خانوادهها در ماه پایانی سال به شدت افزایش مییابد. به طوری که دخل و خرج زندگی همخوانی ندارد و همین مسئله، دغدغه مردان خانواده را دو چندان میکند.
مردان کمتر از زنان عمر میکنند
ایرج خسرونیا رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، در گفتگو با خبرنگار مهر، به وضعیت سلامت مردان ایرانی اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه مردان به خاطر درگیریهای شغلی با خطرات بیشتری مواجه هستند، در نتیجه سلامت آنها نسبت به زنان بیشتر در معرض تهدید است و طول عمر کمتری نسبت به زنان دارند.
وی با اشاره به استرس و اضطراب شغلی مردان، افزود: سکتههای مغزی و قلبی در مردان نیز بیشتر است و زودتر دچار کهولت سن و پیری میشوند.
خسرونیا با عنوان این مطلب که ۹ تا ۱۰ درصد جمعیت کشورمان را افراد سالمند تشکیل میدهند، ادامه داد: متأسفانه روز به روز بر تعداد جمعیت سالمند که با دچار انواع بیماریها هستند، افزوده میشود و در این بین، سرطانها بیشتر در مردان سالمند شایع است.
وی گفت: سرطان پروستات، یکی از بیماریهایی است که سلامت مردان را تهدید میکند. در حالی که اگر به موقع چکاب و معاینه شوند، میتوان از بروز خیلی از بیماریها در مردان پیشگیری کرد.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، در خصوص دلایل عدم توجه مردان ایرانی به سلامت خودشان، اظهار داشت: فقر مالی و مشکلات اقتصادی که مردان کشورهای جهان سومی و ایران با آن مواجه هستند، باعث شده تا آنها کمتر به سلامت خود توجه کنند و نزد پزشک بروند. در حالی که در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته دنیا، معاینه هر ۶ ماه یکبار مردان، اجباری است و از این طریق نسبت به وضعیت سلامت و بیماریهایی که دارند، آگاه میشوند.
خسرونیا در پاسخ به این سوال که آیا بهتر نبود به جای ماه اسفند که دغدغههای مردان برای روزهای پایانی سال بیشتر میشود، یک زمان مناسبتری به هفته سلامت مردان ایرانی اختصاص داده میشد، گفت: به نظر میرسد ماه خوبی انتخاب نشده است، اما میتواند بهانهای باشد برای مردان که خطرات ماه پایانی سال بیشتر آنها را تهدید میکند.
توصیه یک اورولوژیست به مردان
محمدعلی زرگر عضو هیأت مدیره انجمن اورولوژی ایران، با تاکید بر اینکه سرطان پروستات صد درصد درمان میشود، گفت: اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود، صد درصد درمان میشود. اما، وقتی در مراحل پیشرفته متوجه بیماری شویم، درمان قدری سخت و دشوار خواهد بود.
وی افزود: به مردان بالای ۵۰ سال توصیه میشود حتماً نسبت به معاینه و آزمایش مخصوص پروستات اقدام کنند و مردانی که پدر، بردار و یا عموی آنها سابقه سرطان پروستات داشتهاند، باید از ۴۰ سالگی برای معاینه و آزمایش اقدام کنند.
رضا ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که تعداد کل موارد جدید سرطان در هر سال در ایران ۱۲۵ هزار نفر است، گفت: سهم بروز سرطانها در مردان و زنان به ترتیب ۵۳ و ۴۷ درصد است.
چرا مردان کمتر نزد پزشک میروند
ترس مردان از مراجعه به پزشک به این علت است که نمیخواهند بشنوند بیمار هستند و اغلب آنها بیماری را به عنوان یک «ضعف» تلقی میکنند. در واقع، ترس از بیماری و بیمار شدن در میان مردان بسیار بیشتر دیده میشود.
نتایج یک تحقیق درباره رفتارهای سلامت انسانها نشان میدهد که از ۱۰ هزار مردی که مورد پرسش قرار گرفتهاند حدود ۷۵ تا ۸۹ درصد، بدون در نظر گرفتن میزان سن آنها از بیماری وحشت دارند. به طور متوسط حدود ۶۶ درصد مردم به طور عموم در جامعه از بیماری وحشت دارند. این تحقیق همچنین نشان داده است که ترس زیاد و خجالت از بیماری، مانع بسیاری از مردان برای مراجعه به پزشک است.
بر اساس استدلالهای پزشکان، ترس از بیماری در ضمیر ناخودآگاه مردان وجود دارد، اگرچه آگاهانه این ترس را رد میکنند اما در عمل از رفتن به پزشک خودداری میکنند. به این ترتیب بسیاری از مردان نشانههای بیماری را جدی نمیگیرند و درباره آن با کسی صحبت نمیکنند. آنها نمیخواهند که درباره بیماری خود چیزی را بشنوند، زیرا به عنوان مرد نباید بیمار شوند.
دیدگاه یک روان درمانگر
ژیلا آهنگرزاده روان درمانگر و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه اولین پنجشنبه اسفند هر سال به عنوان روز ملی سلامت مردان ایرانی نامگذاری شده است که برای پرداختن بهتر به آن در مدت یک هفته انجام میشود، اظهار داشت: به دلیل نقش جنسیتی مردان به عنوان نیروی کار، سلامت آنها میتواند تحت تأثیر قرار گیرد.
وی افزود: سازمان بهداشت جهانی، سلامت را در ۴ بعد جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی تعریف میکند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه مردان به دلیل مسائل فرهنگی کمتر به سلامت خود اهمیت میدهند، گفت: مردان بیشتر از زنان به مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر میپردازند و مصرف غذاهای چرب و آماده نیز امکان ابتلای آنها به اختلالات جسمانی و به تبع آن روانی را افزایش میدهد.
وی افزود: اکثر مردان در ۲ یا ۳ نوبت کار میکنند و همین موجب پرکاری افراطی در آنها شده است که میتواند موجب استرس و فرسودگی شغلی در آنها شود. همچنین تحقیقات نشان میدهد که این عوامل بر بهزیستی معنوی افراد نیز اثر سو میگذارد.
این روان شناس بالینی تصریح کرد: توصیه میشود افراد به ویژه مردان با اصلاح سبک زندگی خود به ویژه با مصرف غذاهای خانگی در محیط کار و پیاده روی، به سلامت خود اهمیت دهند. گاهی هزینههای درمانی ناشی از پرکاری افراطی از درآمد حاصل از چند نوبت کار بیشتر میشود.
وی افزود: پرکاری افراطی مردان را مستعد بیماریهای کرونر قلبی میکند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه شعار هفته سلامت مردان ایرانی در سال جاری، «محیط کار سالم، کارکنان سالم» انتخاب شده است، اظهار داشت: توصیه میشود مردان به صورت دورهای سلامت جسمانی و روانی خود را بررسی کنند زیرا سلامت خانواده در گرو سلامت والدین است. توصیه میشود همسران و فرزندان نیز نسبت به این موضوع حساس بوده و همسران و پدران را در این بررسی یا در صورت ابتلاء به اختلال جسمانی یا روانی، همراهی کنند.
آهنگرزاده ادامه داد: کارفرمایان نیز باید به طب کار اهمیت دهند و در ردیف بودجه خود جایی برای پایش سلامت جسمانی و روانی کارکنان خود در نظر بگیرند.
وی با بیان اینکه بیشتر اختلالات جسمانی منشأ روانی به ویژه استرس دارند، گفت: در روان شناسی به اختلالات جسمانی که منشأ روانی دارند «روان تنی» یا سایکوسوماتیک میگویند. اکثر دردهای گوارشی به ویژه زخم معده و اثنی عشر، دردهای اسکلتی عضلانی و بیماریهای قلبی منشأ روانی دارند.
وی خاطر نشان کرد: زنان نقش مؤثری در سلامت مردان دارند. فراهم کردن محیط خانوادگی بدون تنش و ایجاد زمینه برای استراحت مردان و توقع کمتر برای حضور در مهمانیهای طولانی میتواند موجب نشاط بیشتر مردان و کاهش حوادث ناشی از کار شود. تصور کنید کارگری که در کارخانه با وسایل سخت کار میکند شب قبل از کار در مهمانی طولانی بوده و استراحت کمی داشته باشد، این رفتار میتواند موجب خواب آلودگی وی و حوادث بعضاً جبران ناپذیر شود.
مردان ایرانی وقت و پول دکتر رفتن ندارند
مردان ایرانی به خاطر تأمین نیازهای خانه و خانواده مجبورند قید هزینههایی را بزنند که شاید تبعات آن بیشتر از نفع آن باشد. و آن، عدم توجه به سلامت خودشان است. بررسیها و مطالعات نشان داده است که مردان بیشتر از زنان در معرض انواع بیماریها قرار دارند. سرطان، سکته، بیماریهای دستگاه گوارش، اختلالات روانپزشکی و…، از جمله بیماریهای شایع در بین جمعیت مردان است. اما، کمتر به آنها توجه میکنند و سعی دارند بیشتر وقت خود را صرف تأمین هزینههای زندگی کنند. در حالی که آمار مرگ و میر بر اثر بیماریها، در بین مردان نسبت به زنان بیشتر است و طول عمر کمتری نیز در مقایسه با زنان دارند. با این اوصاف، آنها نمیخواهند وقت و پول خود را صرف رفتن نزد پزشک کنند و سعی دارند بیماری خود را پنهان کرده و یا اینکه نسبت به آن بی اعتنا باشند. در صورتی که عواقب نرفتن نزد پزشک و انجام معاینات و آزمایشهای لازم، به مراتب ناگوارتر از پیگیری بیماری خواهد بود.